Bartos Jenő Mihály s-a născut la 1 mai 1945, comuna Zăbala, judeţul Covasna. Este absolvent al Facultăţii de Arte Decorative, secţia Pictură Monumentală, Universitatea de Arte din Bucureşti, promoţia 1973.


Din anul 1973 locuieşte în oraşul Iaşi. Profesor universitar la Universitatea de Arte din localitate, specializarea Artă Murală, Facultatea de Arte Vizuale şi Design. Este Doctor în Arte Vizuale, semnează articole și studii de specialitate, autor a trei cărţi de specialitate precum și coautor la volume colective. În cadrul universităţii a ocupat diverse funcţii de conducere: şef de catedră, secretar ştiinţific al facultăţii şi universităţii; în prezent este director al Școlii doctorale a Facultății de Arte Vizuale și Design.


În anul 1975 a devenit membru al asociaţiei artiştilor profesioniști din România - Uniunea Artiştilor Plastici, Filiala Iaşi, iar din anul 1997 a devenit membru și al asociației artiştilor vizuali Barabás Miklós Céh. Din anul 1972 participă la numeroase expoziţii UAP colective şi de grup, deschise în diferite centre de cultură din ţară şi din străinătate. Este autorul a peste zece expoziţii personale de pictură şi grafică de şevalet și a două lucrări de artă monumentală. Creațiile sale se regăsesc în muzee din țară și diverse colecții particulare din țară și străinătate.


În anii 1997, 2002 și 2012 a fost distins cu premiul de pictură a Filialei UAP-Iaşi, în 2002 cu Marele premiu în cadrul expoziţiei naţionale de artă contemporană din Bârlad, iar în 2004 a fost distins de Ministerul Culturii cu Meritul Cultural în grad de Cavaler. De asemenea, pentru activitatea artistică și didactică a fost apreciat prin numeroase diplome de merit.